El Mate Cuba — це дух Парагваю. Чи легко потрапити в Південну Америку? Із цим кафе — так! Адже тут на киян чекає близько 40 видів мате — солодко-гіркуватого чаю (ноти трав, горіхів, навіть трохи диму!..) з країни вічнозелених лісів. Адже тут, крім бургерів, цезаря й карі, народжуються апетитні символи Латинської Америки: від бурито й кесадильї із соковитою телятиною до міланеси — аргентинського шніцеля. Адже тут «міцним горішкам» наливають то текілу, то джин, то сангрію... Усе — за сонячними традиціями Півдня!
То який же він — чай із парагвайського падуба? Традиційний, не менш «бадьорий» за каву, і органічний, не схожий ні на зелений, ні на чорний чай. Чистий, з квітковим посмаком, і фруктовий: з апельсином, грейпфрутом, смородиною... Солодкий від меду чи шоколаду та духмяний завдяки монастирським травам, вишневим гілкам, кори дуба... Сюди напевно варто завітати кожному шанувальнику чайних церемоній... і не лише їх.
Мате — річ унікальна. Унікальна вона тому, що їй необов’язково бути лише чаєм. Тут, серед численних портретів Че Гевари, мате стає ще й основою коктейлів — «тверезих», з ананасовим соком чи лаймовим сиропом, і алкогольних: з лікером, ромом чи бітерами. Для найвитриваліших — перетворюється на настоянки, наприклад на горілці, з тростинним цукром... Усе тому, що мате — це не просто напій для маленьких пауз. Це — спосіб життя.