«Ресторація Бачевських» — це галицький гламур. Місце, від якого голова йде обертом: три поверхи, тераса з верандою, шість залів, один із яких радше оранжерея з папугами... Так культурна столиця виглядала наприкінці XVIII — на початку XX ст., у часи розквіту її розкішних театрів і кабаре. Саме на цю пору в місті жили меценати Бачевські — ті, що подарували йому ледве не першу у світі горілчану фабрику. Відтоді багато що змінилося, але Галичина досі згадує відому родину настоянками (понад 100 рецептів!), ковбасами з оленя, телятиною під фуагра... Згадує не інакше як по-львівськи!
Якщо хтось вирішить знайти найбільш «галицьке» місце культурної столиці, то її вулиці приведуть цю людину саме сюди. «Ресторація Бачевських» — заклад, у меню якого, як у самому Львові, українські традиції міцно сплелися з польськими, єврейськими, литовськими, австрійськими... Одно слово, з кухнею цілої низки народів, на кожний рецепт яких тут поглянули по-сучасному, створивши т. зв. нову галицьку кухню. Тепер на столах закладу миготять тарілки то з журеком (суп із копченою свининою), то з варениками з козулею, які поливають аджикою, то штруделями з лососем, то...
Кожна зі страв чекає на гостей в будь-якому із залів «Ресторації Бачевських», у звичайні дні чи на свята (тут можна організувати бенкет на 40 осіб). В уже згадуваній «Оранжереї» — серед живих пальм, монстер і хлорофітумів, під скляною стелею й вінтажними ліхтарями. (У зелені ховається фортепіано, на якому часто грають для гостей.) У залі, що нагадує єврейську квартиру початку ХХ ст., з менорами, оксамитовими диванами й безліччю старих фотографій на теракотових і синіх стінах. У внутрішньому дворику...
Щодня тут відбуваються розкішні сніданки, обіди й вечері. (В «Оранжереї» навіть накривають шведський стіл, з якого до 11:30 можна брати їжу в будь-якій кількості). Щодня сюди несуть десятки страв — від дерунів із бринзою до печених бичачих насінників. Щодня тут кладуть вершки в гірку каву, розливають кислий бузиновий лимонад і солодкий полуничний компот... Як щодо більш міцних напоїв? Більш міцні же напої тут мешкають насамперед у підвалі.
Під трьома розкішно оформленими поверхами ресторан ховає залу, у якій бал правлять ті самі домашні настоянки (з імбиром, шипшиною, медом...). Крім них, тут, серед старих рекламних плакатів сімейної фабрики, пригощають безліччю напоїв. Це і віскі й горілка J. A. Baczewski, і вина з Європи, Америки й Австралії, і розливне пиво... Ба більше, авторські коктейлі, які виносять то з поштовою листівкою, то з фотографією гостя, то в керамічному горісі чи металевій фігурці тролля...
Деякі із цих легких напоїв, до речі, не подають на інших поверхах. Так, лише в підвалі можна подивитися, як дим виривається з-під кришки маленького пожежного гідранта (усередині — кислий коктейль на маракуєвому джині). Лише в підвалі можна спробувати напій, у якому поєднуються два види віскі, мед та імбир... Бар закладу — це справді окремий світ.
...Як відомо, Львів — місто, повне історій. Мабуть, «Ресторація Бачевських» — найяскравіша з них.