«100 років тому вперед» — ресторан, меню якого постало з історичних праць, «Енеїди» Івана Котляревського та бажання Євгена Клопотенка побороти хибне уявлення про те, що українська кухня — це лише про сало, вареники й борщ. Місією закладу визначили формування нового кулінарного образу країни — перетворення традиційних рецептів «для виживання» на смачні виразно національні шедеври.
Тут можна знайти і вегетаріанську їжу, і довгий список вітчизняних спецій (любисток, коріння дуба, волошка), і маловідомі історичні страви (гамула, качана каша, верещака), і трендові пропозиції (спаржа з ліщиною), і авторські коктейлі.
«Українськість» меню гармонує з «українськістю» дизайну. Так, тони інтер’єру переважно біло-охристі, але з незначним додаванням червоного, що нагадує кольори вишиванки. До того ж гості закладу відпочивають у місці, що нагадує ліс: зали прикрашено живими рослинами та сухим колоссям.
Цікаво, що час від часу в «100 років тому вперед» відбуваються майстер-класи та цілі кулінарні перформанси — «театр їжі»,— спеціально для яких у ресторані є секретна кімната.