Cent Aura — це два століття захвату. Ресторан-винарня, їдальня, кафе-бар... З 1848 р. це місце встигло приміряти цілу низку ролей та імен. Воно було і «На Ринку», і «За спиною», і «Під ратушею», але львів’яни завжди вперто називали його «Кентавром». Винуватниця — скульптура п’яної напівлюдини-напівконя на розі, яка ніби натякає: «Тут щедро пригощають пивом і вином!.. Вином і тим, що пасує до нього найбільше,— середземноморською кухнею!»
Cent Aura, розташована в будинку XVI ст., дихає елегантністю минулого. Цей ресторан береже під своїм дахом вінтажні шафи з різьбленими дверцятами, старовинний фонтан, вишиті крісла (на спинці кожного — портрети дам і кавалерів)... На вході гостей зустрічає розпиляна надвоє ванна з імперських часів (тут її перетворили на стіл адміністратора). У залах викрашаються напільна мозаїка, сад мандаринових дерев, колекція меню, що колись належала одному із засновників подорожника Michelin... Навіть фреска Володимира Патика, яка пам’ятає, як команда ресторану виглядала в 1970-ті рр...
Усе тут — ніби зі сторінок історії. Меню — теж.
Усе, що подають сьогодні в Cent Aura, тут готували ще 1939 р. Це домашня паста, яку кухарі вправно поєднують то із солоною ікрою осетра, то із солодкою качкою, то з квартетом пікантних сирів... Це риба, здебільшого дика (від сибаса до лемонсолі й тунця), яку, як і м’ясо на стейки, готують у камерах сухого вистигання. (Там їжа позбувається зайвої вологи, стає ніжною, дуже виразною на смак.) Це власна консервація (овочі, варення...), а також паштет із цесарки, восьминіг із картоплею, устриці... У такому меню можна потонути.
Іще легше тут потопати в сторінках, присвячених багатствам бару. Лате, солодке від халви (кавові зерна, арабіку, обсмажують у самому ресторані), фірмове какао з ніжними вершками, чай із запашним карпатським медом... У закладі завжди мають щось, що робить візит іще більш «затишним». Утім, як підказує скульптура кентавра, головне в цій частині меню — солодкі елі, гіркуваті лагери та вона —колекція популярного вина. Від «грушево-яблучного» просеко до «ванільно-мигдалевого» шато, від «вишнево-полуничного» к’янті до «цитрусового» шардоне...
Cent Aura — це все, про що можна мріяти.