«Амерікано» — це Схід і Захід під одним дахом. Тут як у казці: праворуч підеш — у Шанхай потрапиш, ліворуч підеш — у Нью-Йорк прибудеш... Про таке хоч раз у житті мріяв будь-хто, чия гурманська душа належить одночасно і китайській, і американській кухні. Що ж, мрії здійснюються: з 2014 р. у Львові працює ресторан, у якому до супу чилі можна замовити булку бао з тофу, а биті огірки доповнити крильцями бафало... На таке рідко можна натрапити!
Тих, кого манить загадковість Азії, «Амерікано» чекає під намальованими драконами, що ніби звиваються на хвилястих стінах, та червоними ліхтарями. Тут гості дізнаються, що таке свинина юшан (з бамбуком і деревними грибами), який на смак судак у томаті з ананасами, як кисло-солодкий соус «звучить» із баклажаном... Це вже не кажучи про те, що в закладі кожний по-новому відкриває для себе славнозвісну качку по-пекінськи — хрустку й соковиту. (Крім китайських страв, також можна скуштувати паназійські: курку по-сеульськи, гостро-солодку, солону телятину теріякі тощо).
Тих, кому пікантність далекосхідних страв і настінні ієрогліфи не такі близькі, як картопля фрі й манхеттенські хмарочоси, є друга зала. Тут на дзеркалах викрашаються пласкі статуї Свободи, на стінах — фотопейзажі Великого яблука, а на столах — «найкращі бургери на схід від Нью-Йорку». Рум’яні крафтові булочки в хрусткій карамелі, соковита фермерська яловичина, ніжний камамбер або чедер... Скільки інгредієнтів, стільки й причин закохуватися в цю диво-канапку страву знову й знову!
Крім бургерів, «Амерікано» подає ще чимало заокеанських страв. Це, наприклад, томатний суп чаудер, солонуватий від морепродуктів, солодкі печериці гриль, салат із тунцем і кислою вишнею... Усе настільки відоме, що вже рідне.
У такому незвичайному місці приємно не лише, скажімо, відпочивати під час обідньої перерви, а й збиратися компаніями. Для цього ресторан має потаємну залу, бенкетну, до якої ведуть не менш потаємні бордові сходи. Спустившись ними й розглянувшись, гості щоразу затамовують подих. Золотаві фенікси на теракотових опертях, акваріум із китайськими карасями, намальовані на стінах азійські дівчата в кімоно... От де відбуваються найяскравіші свята, от де страви й напої скоряють серце як ніде!.. До речі, про напої в «Амерікано».
Так само, як і на кухні, у барі ресторану панують і західні, і східні традиції. Французькі вина (з післясмаком то вершків, то меду, то порічки з полуницею...) сусідять із соджу — корейською «горілкою» з батату. В’єтнамські фруктові напої саджико, наприклад із кислих-кислими кумкватами,— з колою, а також крафтовими лимонадами з огірків чи персиків. Пряно-солодке пшеничне пиво — з пивом рисовим, духмяним і трохи кислим...
Бувають дні, коли хочеться всього й одразу. На такі дні у Львові є «Амерікано»!